Wat is het Mensa Fonds?

Stichting Mensa Fonds is in 2013 opgericht door de Vereniging Mensa Nederland met het doel hoogbegaafden en hoogbegaafdheid zichtbaarder te maken in de samenleving. We zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Mensa, de sterk groeiende ‘HIQ Society’ met meer dan 145.000 leden in meer dan 100 landen. Opgericht in 1946 is Mensa altijd zeer zorgvuldig met de eigen reputatie en onthoudt zich van politieke en religieuze standpunten. Zo is Mensa een uitstekende partner in kennis en ervaring betreffende hoogbegaafdheid. Sommige landen, waaronder Nederland, hebben een Mensa Fonds om het maatschappelijke gezicht van Mensa expliciet vorm te geven.

Het Mensa Fonds zet zich ervoor in dat de talenten van hoogbegaafden worden benut en de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar wordt. Dit realiseren wij door kennis te verspreiden over hoge algemene intelligentie, maar ook door bijzondere prestaties aan te moedigen en projecten en onderzoek te ondersteunen:

  • De Mensa Fonds Awards zijn een jaarlijks terugkerend evenement waarin personen, teams en organisaties worden geëerd die een verschil maken in de wereld van hoogbegaafdheid. De Awards kennen meerdere categorieën, met de Publieks Award als publiekslieveling.
  • Grijs Goud vraagt aandacht voor hoogbegaafde ouderen in hun latere levensfase.
  • De Bijzondere leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact aan Tilburg University, met als doel het versterken van het wetenschappelijk onderzoek naar hoogbegaafdheid over de gehele levensloop, binnen diverse levens- en professionele domeinen.

Van 7 mei tot en met 7 juni loopt een crowdfunding campagne voor de bijzondere leerstoel. Draag direct bij aan de leerstoel door nu te doneren.