Juryrapport Mensa Fonds Publieks Award 2022 Robin Zwiers

Robin Zwiers

Een anders dan anders aanpak. Dat typeert Robin Zwiers (1987). Deze Tilburger zet sinds 2019 met zijn bedrijf De Jonge Strateeg het spelen van bordspellen in om kinderen en jongeren met hoogbegaafdheid en autisme te begeleiden.

Zwiers startte in 2019 met zijn bedrijf De Jonge Strateeg samen met zijn vrouw Marion van den Heuvel. Zij werkt als assistent professor in de neuropsychologie aan Tilburg University en is gepromoveerd op de werking van het jonge brein. Zwiers studeerde zelf economie aan Tilburg University en Marketing aan Hogeschool Utrecht. De mix van hun talenten maakt dat het bedrijf ondanks corona-tegenslagen toch goed door kan groeien en steeds meer kinderen en jongeren kan helpen.

Zwiers wil met het spelen van spellen de hersenontwikkeling van hoogbegaafde kinderen stimuleren en ondertussen werken aan vaardigheden als samenwerking, communicatie en planning. Naast de Mensa Select spellen, speelt de Tilburger ook zogenaamde rollenspellen, zoals Dungeons and Dragons. Bij deze rollenspellen kruipen kinderen in de huid van een zelfbedachte held die op avontuur gaat met de andere spelers. Zo werken ze spelenderwijs ook aan hun creativiteit.

Kinderen kunnen wekelijks, tweewekelijks of maandelijks meedoen. Daaruit ontstaan ook nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden, iets dat niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders enorm blij maakt en wat voor hoogbegaafden niet altijd vanzelfsprekend is.

De Tilburger zette zich altijd al als vrijwilliger in voor kinderen en jongeren. Zo gaf hij jarenlang korfbaltraining en is hij nog altijd Topleraar voor de Digitale Topschool. Daar kunnen kinderen vanuit hun eigen school digitale verrijkingsopdrachten maken om uitgedaagd te blijven in het reguliere onderwijs. Zwiers is een van de docenten die hen daarin begeleidt en feedback geeft en ook op die manier ondersteunt hij jeugd weer.

Gezien zijn inzet voor jeugd en zijn originele aanpak hierin wordt Robin Zwiers genomineerd voor de Publieksprijs van de Mensa Fonds Awards 2022.