Persbericht Publieks Award 2022

De PDF kan je hier downloaden.

Mensa Fonds Awards 2022

Hoogbegaafd de Podcast, Week van de Hoogbegaafdheid en De Jonge Strateeg genomineerd voor Mensa Fonds Publieks Award.

Op zondag 10 april 2022 worden voor de negende keer de Mensa Fonds Awards – de ‘hoogbegaafdenprijzen’ – uitgereikt. Eerder vandaag maakte het Mensa Fonds de genomineerden voor de Publieks Award bekend. Er kan gestemd worden op Hoogbegaafd de Podcast (Kristel van Eijk), de Week van de Hoogbegaafdheid (Rianne van de Ven en Sjoerd Dirk Meijer) en De Jonge Strateeg (Robin Zwiers). Stemmen kan tot en met 31 maart op mensafonds.nl

Genomineerd voor de Mensa Fonds Publieks Award 2022:

Hoogbegaafd de Podcast, Kristel van Eijk

In Hoogbegaafd de Podcast laat Kristel van Eijk nu eens niet de experts aan het woord over omgaan met hoogbegaafdheid, maar de hoogbegaafden zelf. Ze gaat met jongeren en hun ouders op zoek naar hun verhaal en de ‘lessons learned’. Vele luisteraars (inmiddels ruim 1.000 per week) herkennen die verhalen. En herkenning werkt helend. Kristel – zelf hoogbegaafd en moeder van een hoogbegaafd kind – maakt de serie zonder winstoogmerk. Ze voegt zo een belangrijk informatiekanaal toe aan de ‘body of work’ op het gebied van hoogbegaafdheid.

www.hoogbegaafddepodcast.nl

Week van de Hoogbegaafdheid, Rianne van de Ven en Sjoerd Dirk Meijer

De Week van de Hoogbegaafdheid (Rianne van de Ven en Sjoerd Dirk Meijer) is een week vol activiteiten rondom hoogbegaafdheid in Nederland en Vlaanderen, dit jaar van 5 – 13 maart. Spil is een website waar activiteiten kunnen worden gedeeld en gevonden. De Week van de Hoogbegaafdheid vervult een grote informatiebehoefte, is een sterk podium om aandacht te vragen voor hoogbegaafdheid en bundelt veel invalshoeken op het thema. Maar de Week van de Hoogbegaafheid verenigt ook vele partijen en personen om jong en oud, leek en professional op positieve wijze van informatie te voorzien.

Weekvandehoogbegaafdheid.nl en weekvande hoogbegaafdheid.be

De Jonge Strateeg, Robin Zwiers

Een anders dan anders aanpak. Dat typeert Robin Zwiers. De Tilburger zet met zijn bedrijf De Jonge Strateeg het spelen van bordspellen in om kinderen en jongeren met hoogbegaafdheid en autisme te begeleiden. Kinderen kunnen wekelijks, tweewekelijks of maandelijks meedoen. Het spelen van spellen stimuleert de hersenontwikkeling en vaardigheden als samenwerking, communicatie en planning. Daarnaast ontstaan nieuwe vriendschappen met gelijkgestemden, iets wat voor hoogbegaafden niet altijd vanzelfsprekend is.

dejongestrateeg.com

Drie soorten Awards

Mensen of organisaties die het verschil maken met of voor hoogbegaafden. Dát zijn de kandidaten voor een Mensa Fonds Award. De Stichting Mensa Fonds reikt deze Awards sinds 2013 uit. Winnaars in 2021 waren Diederik Jekel (Impact Award), Abdelhamid Idrissi (Uitblinker Award) en Jim Janssen (Publieks Award). De Impact Award wordt rechtstreeks toegekend door de jury. Voor de Uitblinker Award konden kandidaten worden voorgedragen door het publiek, de jury kiest de winnaar. De namen van de genomineerden worden binnenkort bekend gemaakt. Bij de Publieks Award ligt die beslissing bij het publiek: er kan tot en met 31 maart worden gestemd via www.mensafonds.nl/stemmen.

Uitreiking Mensa Fonds Awards 10 april

De uitreiking van de Mensa Fonds Awards vindt plaats op zondagmiddag 10 april in De Balie in Amsterdam. De uitreiking, met interviews met de genomineerden en interessante lezingen is gratis live te volgen via Vimeo. Aanmelden op mensafonds.nl

——————————————————————————————————-

Noot voor de redactie:

Mensa Fonds

Hoogbegaafdheid is een talent dat, net als andere talenten, erkend, gevoed en gekoesterd moet worden, wil het volledig tot zijn recht kunnen komen. Stichting Mensa Fonds zet zich in voor het benutten van talenten van hoogbegaafden en het zichtbaarder maken van de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving. Dit realiseren wij door kennis te verspreiden over hoge algemene intelligentie, maar ook door het ondersteunen van projecten en onderzoek en het aanmoedigen van bijzondere prestaties. Het Mensa Fonds is initiatiefnemer van de bijzondere leerstoel ‘Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact’ i.o.

www.mensafonds.nl

Historie Mensa Fonds Awards

De Stichting Mensa Fonds reikt sinds 2013 de Mensa Fonds Awards uit aan mensen of organisaties die het verschil maken voor hoogbegaafden. Winnaars in 2021 waren Diederik Jekel (Impact Award), Abdelhamid Idrissi (Uitblinker Award) en Jim Janssen (Publieks Award). Eerdere jaren wonnen onder andere Kathleen Venderickx, Robbert Dijkgraaf, Dolores Leeuwin, Ionica Smeets, Lianne Hoogeveen, Wilbert Paulissen, Lavinia Meijer, Tessa Kieboom, Lotte van Lith, Noks Nauta, Bart Smoors, Fleur Terpstra, Peter Riezebos en Tanja de Ruijter.

www.mensafonds.nl/award-programma-vernieuwd

Jury Mensa Fonds Awards

De jury

De Mensa Fonds Awards worden uitgereikt door een zeer betrokken, diverse en objectieve jury. De jury bestaat uit: Angela Riddering (zie foto), Mark Wiebes, Willy de Heer, Kaveh M. Pour en Fleur Besters.

www.mensafonds.nl/de-jury

Algemene criteria toekennen Awards

Een Mensa Fonds Award kan worden toegekend aan een individu, een team of een organisatie. Er zijn drie speerpunten die van groot gewicht zijn voor het toekennen van een Mensa Fonds Award:

  • Zichtbaar maken van de betekenis van hoge algemene intelligentie voor de samenleving.
  • Steunen van best practices om zeer hoge intelligentie optimaal te benutten.
  • Bijdragen aan een positieve beeldvorming over hoogbegaafdheid en maatschappelijke kansen.

Contact

Corina de Boer

corina.de.boer@mensafonds.nl

06 14214916