Persbericht crowdfundingactie 2022

Mensa Fonds start crowdfundingactie voor hoogleraar hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid: investeren voor ons allemaal

Het Mensa Fonds wil dat er een hoogleraar hoogbegaafdheid komt aan Tilburg University. Want hoogbegaafd talent kan veel betekenen op het werk en in maatschappelijke vraagstukken maar we laten aan het toeval over of dat gebeurt. Als dat verandert, profiteren we daar allemaal van!

Veelbelovende sporters worden begeleid en getraind om hun talent tot bloei te laten komen. Wat als dat ook zou kunnen met hoogintelligente denkers en doeners? Stichting Mensa Fonds zet zich in voor het benutten van talenten van hoogbegaafden en het zichtbaar(der) maken van de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving.

Mensa Fonds heeft daarin een match gevonden met Tilburg University, die zich met ons wil inzetten voor een bijzondere leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact. Een bijzondere leerstoel is een tijdelijke hoogleraarplaats aan een universiteit die het bestaande onderwijsprogramma aanvult op een maatschappelijk terrein.

Zij willen wetenschappelijke antwoorden vinden op vragen als: Onder welke voorwaarden krijgt hoogbegaafdheid echt meerwaarde in organisaties? Hoe beïnvloedt hoogbegaafdheid de overgang naar andere fasen in een mensenleven? Wat is nodig om het potentieel van hoogintelligente mensen te ontwikkelen en te benutten?

Er zijn namelijk in de wereld maar 644 onderzoeken naar hoogbegaafdheid gedaan, waarvan het merendeel is gericht op stoornissen of op de capaciteiten van kinderen. Om hoogbegaafd talent te benutten, willen wij daarom dit unieke onderzoek in de wereld starten. Deze kennis kan namelijk het fundament zijn voor talentontwikkeling van hoogbegaafden en hopelijk de start zijn naar meer onderzoek op dit gebied.

Omdat voor niets alleen de zon opgaat, is Stichting Mensa Fonds een crowdfunding actie begonnen om deze droom werkelijkheid te maken. Donateurs zetten zichzelf aan het begin van het traject voor meer wetenschappelijke antwoorden over het benutten van hoogbegaafd talent en schrijven ‘mede mogelijk gemaakt door mij’ op hun conto. Het platform voor donaties en meer informatie is te vinden op de site van partner Whydonate.

Mensa Fonds

Stichting Mensa Fonds is in 2013 opgericht door de Vereniging Mensa Nederland met het doel hoogbegaafden en hoogbegaafdheid zichtbaarder te maken in de samenleving. Zij zijn onderdeel van het wereldwijde netwerk van Mensa meer dan 145.000 leden in meer dan 100 landen.
www.mensafonds.nl

Contact

Brenda Dekkers communicatie@mensafonds.nl
T 06 5368.5392

Grethe van Geffen voorzitter@mensafonds.nl
T 06-5371.0987