Persbericht awards 2015

Het persbericht kunt u hier downloaden.

PERSBERICHT Leiden, 7 november

Winnaars van de Mensa Fonds Awards 2015 zijn bekend
Op 7 november vond in Leiden de feestelijke uitreiking plaats van de jaarlijkse Awards van het Mensa Fonds. Met deze prijzen uit het Mensa Fonds haar waardering voor best practices op het gebied van hoge intelligentie. De winnaars zijn harpiste Lavinia Meijer voor de Award Maatschappij; Danielle Krekels voor de Award Werk; en Anita Wuestman voor de Award Onderwijs.

Op 7 november vond de feestelijke uitreiking van de jaarlijkse awards van het Mensa Fonds plaats waarbij de winnaars extra in het zonnetje zijn gezet. Via de website van de stichting kon iedereen nominaties insturen voor personen of organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van hoge intelligentie. Een deskundige jury heeft vervolgens uit alle nominaties de winnaars geselecteerd. Dit jaar zijn dat Lavinia Meijer voor de Award Maatschappij; Danielle Krekels voor de Award Werk; en Anita Wuestman voor de Award Onderwijs.

Lavinia Meijer is de winnaar in de categorie Maatschappij. Zij zette de harp als veelzijdig solo-instrument op de kaart en won vele awards. Juist omdat alle meisjes om haar heen piano speelden, koos Lavinia voor de harp. Haar drang om de beste te zijn overwon haar verlegenheid en faalangst en ze slaagde cum laude aan het conservatorium. Als kind twijfelde ze aan haar intelligentie maar uit een IQ- test bleek dat ze hoogbegaafd was. Met het TV-programma Pavlov ontdekte ze dat haar visuele inzichten waarmee ze in het toppercentiel van 99,6 zat, een grote invloed hebben op hoe ze muziek maakt. Later werd ze lid van de vereniging Mensa. Hoewel ze haar hoogbegaafd zijn niet van de daken schreeuwt, schaamt ze zich er ook niet voor. Lavinia Meijer is een goed voorbeeld van een hoogbegaafd persoon die het maatschappelijk ver geschopt heeft.

Danielle Krekels is de winnaar in de categorie Werk. Zij is de bedenker van een methode waarmee onder meer iemands hoogbegaafdheid concreet wordt gemaakt. Deze KernTalentenmethode heeft al vele hoogbegaafden geholpen om duurzaam een plek in het werkzame leven te vinden. Zij heeft er gedurende 25 jaren zonder enige vorm van subsidie aan gewerkt. Zij publiceerde er 2 boeken over en wordt regelmatig als spreker gevraagd op congressen en symposia. Wereldwijd ruim 10.000 analyses  met diepte-interviews leidden tot de ontwikkeling van een online vragenlijst met een hoge betrouwbaarheidsindex. Met deze KernTalenten methode van Danielle Krekels komt er veel inzicht in de talenten van hoogbegaafden. Daarmee wordt een grote bijdrage geleverd in het herkennen, erkennen én inzetten daarvan in de werkomgeving.

Anita Wuestman is de winnaar in de categorie Onderwijs. Zij is oprichter en drijvende kracht achter SquibS, een organisatie die hoogbegaafde jongeren bij elkaar brengt en activiteiten met ze organiseert. Zij zet zich al bijna 20 jaar in voor hoogbegaafde kinderen en jongeren in het onderwijs. Het bracht haar de afgelopen jaren met een groep hoogbegaafde middelbare scholieren naar Münster, Dubai en Beijing om daar traditionele academische conferentiezalen te ontroeren met schitterende, inspirerende en persoonlijke presentaties door de jongeren zelf. Mede dankzij haar komen een aantal voormalig depressieve hoogbegaafde jongeren hun bed weer uit, krijgen zowel onder- als toppresteerders een podium om zichzelf in hun kracht te laten zien, organiseren basisschoolkinderen zelf meetings met hoogleraren en vormen zij een hechte groep die samen activiteiten ontplooien.   

Mensa Fonds werkte bij de prijsuitreiking samen met Move Your Skills, een initiatief van de Rabobank en ROC Leiden. “Move Your Skills” biedt jonge studenten een platform voor talentontwikkeling. Innovatief praktijkleren en ondernemerschap staan centraal. “Move Your Skills” bevindt zich in het ROC Leiden-gebouw, Bètaplein 18 te Leiden.

Stichting Mensa Fonds wil de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar maken door kennisverspreiding over hoge algemene intelligentie, door ondersteuning van projecten en onderzoek en door aanmoediging van bijzondere prestaties. Zo komen talenten van hoogbegaafden meer tot hun recht. Hoewel pas in 2013 opgericht, reikte het Mensa Fonds al voor het 3e jaar de Awards uit onder toenemende belangstelling. Het Awards programma waardeert mensen die het verschil hebben gemaakt als het gaat om hoogbegaafdheid. Zij zijn een bron van inspiratie voor anderen.
_____________________________________________________________________________
Meer informatie en afspraken voor interviews: Leila Prnjavorac, PR&communicatie
Tel.: 06-48074701, pr@mensafonds.nl

Website: www.mensafonds.nl                 Twitter: @Mensafonds
Faceboek: https://www.facebook.com/mensafonds/     Linkedin-groep Stichting Mensa Fonds