Juryrapport Mensa Fonds Award 2021 Impact Award

Winnaar van de Mensa Fonds Impact Award 2021

Foto: Diederik Jekel

De Impact Award gaat naar vaste stof-fysicus en wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Deze ‘wetenschapsinfluencer’ legt op onnavolgbare wijze bètawetenschappen uit. Al tijdens zijn studie zette Jekel zich in om wetenschap populair en toegankelijk te maken voor iedereen.

De afgelopen jaren deelde hij met onvermoeibaar enthousiasme en op een ontspannen manier zijn kennis op allerlei plaatsen en manieren. Van De Wereld Draait Door tot RTL Boulevard en van De Nationale Wetenschapsquiz Junior tot Beat the Champions en een theatervoorstelling.
Diederik Jekel was afgelopen jaar en is nog steeds zeer zichtbaar in het bespreekbaar maken van de gevolgen van corona en de richtlijnen die hiervoor worden opgesteld. Hij voert dit debat via de ‘officiële’ kanalen, maar ook via zijn eigen social media, zoals Twitter en Youtube-video’s. Hij durft een informeel taalgebruik te hanteren, waarmee hij wetenschap voor een veel breder publiek bekendheid geeft. Van leuke gifjes tot video’s met Dolly Parton, hij wisselt ze af met doorwrochte wetenschappelijke analyses en een special bij het Jeugdjournaal over corona. De wetenschapper riep op om de vaak complexe situatie goed te ontsluiten voor de anderhalf miljoen mensen in Nederland die niet (goed) kunnen lezen of schrijven.

De jury van het Mensa Fonds prijst en bewondert deze inzet om wetenschappelijke kennis actueel en toegankelijk te maken. Met zijn enthousiasme en innemende persoonlijkheid verpulvert de mediagenieke Diederik Jekel diverse vooroordelen over hoogbegaafden. Hij is zelf hoogbegaafd (Slimste BN’er in de jaarlijkse IQ test met een IQ van 137), maar brengt ook hoogbegaafdheid op een leuke toegankelijke manier over. Niet alleen de IQ-kant, maar alle kanten van hoogbegaafdheid. Bijvoorbeeld bij het omvormen van zijn geplande theatershow Orde in de Chaos. Door corona kon hij deze niet live spelen voor publiek. In een zeer knappe mix van livestreamen en optreden liet hij zijn veelzijdigheid en creativiteit zien aan het grote publiek. Een heel andere kant van hoogbegaafdheid. In plaats van vooral de rol van slimme wetenschapper te vervullen, liet Jekel zien hoe je een situatie kan omvormen door te durven experimenteren en jezelf uit te dagen. Van een tegenvaller een kans maken, en dat proces ook durven te delen. Een voorbeeld voor hoogbegaafden en een brug naar de samenleving.