Interview Lisa Loeb – Winnaar Impact Award

Lisa Loeb Foto: Anne van Zantwijk

Mensa Fonds Impact Award-winnares Lisa Loeb gaat vooroordelen te lijf

Flabbergasted was cabaretière, zangeres, presentator en schrijfster Lisa Loeb, toen ze hoorde dat ze de Mensa Fonds Impact Award 2022 had gewonnen. “Ook dankbaar en vereerd, natuurlijk. Maar vooral verbaasd dat juist ik mag aansluiten in het rijtje Robbert Dijkgraaf en Diederik Jekel. Want ik heb mezelf nooit als hoogbegaafd gezien”.

Gehoord had ze er natuurlijk wel van, van hoogbegaafdheid. Maar dat ging altijd over ándere kinderen op het Vossius Gymnasium. Van die bollebozen met een heel hoog IQ. Dat ook creativiteit, een groot rechtvaardigheidsgevoel en het intens ervaren van emoties kenmerken zijn van hoogbegaafdheid – dat was nieuw. Maar de kersverse Mensa Fonds Impact Award-winnares herkent er wel wat in.

“Ik ben altijd aan, onthoud alles, leg verbanden… Maar de schaduwkant van daarvan zijn voor mij depressies en een angststoornis. Dat is een onderdeel van wie ik ben, ik moet ermee om leren gaan.” Om daarvoor begrip te kweken en meer openheid te creëren, deelde Lisa haar verhaal op social media. Het werd daarnaast ook het thema van haar eerste solovoorstelling in 2021, Extase. Een grappige show, ook al behandelt de voorstelling een heftig onderwerp. Lisa noemt humor dé manier om zulke thema’s bespreekbaar te maken. “Maak een BV van je “gebreken”, zeg ik altijd maar.”

Ze hoopt dat ze een goede ambassadeur voor hoogbegaafden kan zijn. Voor hoogbegaafde vrouwen vooral. Want als ze iets geleerd heeft van het winnen van De Slimste Mens in 2021, dan is het wel dat slim zijn voor vrouwen niet vanzelfsprekend is. “Ik won De Slimste Mens met overmacht, van twee mannen. Alle mannen die wonnen kregen online vooral felicitaties, ik kreeg commentaar op mijn uiterlijk. Het ging erover of ik al dan niet hysterisch was, niet over het feit dat ik alle antwoorden wist. Dat de rest vast heel dom was. En dat mijn man me zeker had geholpen.”

Ook dit vooroordeel ging ze met de haar kenmerkende mix van humor en openheid te lijf. En ze laat zich er vooral niet door weerhouden. Eerder zet ze een tandje bij. “Vrouwen zeggen minder snel ja tegen De Slimste Mens omdat ze zoveel shit over zich heen krijgen. Ik wil dat er meer vrouwen op tv komen, dus het zou gek zijn als ik nee zou zeggen.” Ze vervolgt: “Ik probeer het overal over vrouwenemancipatie te hebben. Ik probeer het te leven. Want vrouwelijke rolmodellen zijn nodig. Het is belangrijk dat vrouwen overal vertegenwoordigd zijn. Je wordt anders letterlijk vergeten.” 

Voor hoogbegaafden geldt dat ook, denkt ze, want alle onbegrip is in wezen hetzelfde. “Je moet je eigen kansen creëren. Maar als je niet begrepen wordt, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Uitleggen wat het is en het hebben over de moeilijkheden is dan belangrijk. Maar zeker niet jezelf verloochenen, je anders voordoen.”