Interview Lotte van Lith

Hieronder het interview met Lotte van Lith, winnaar van de Mensa Fonds Award 2016 in de categorie “Werk”. Dit interview is gepubliceerd in onze nieuwsbrief #32.


(harde lach) Op naar de Nobelprijs, dacht ik! Nee, flauwekul. Weet je, stel dát ik ‘m ooit mocht winnen, dan graag door te schrijven. De Mensa Award is al een hele grote eer. Het Mensa Fonds is een goede verbinding met de maatschappij. Ik ervaar de award daarom als een bijzondere erkenning en waardering voor wat ik doe.


Poeh… ambitie is voor mij niet een doel. Het is meer een proces. Ik ben 31 jaar, dus heb tijd en ruimte ge-noeg. Ik doe nu wat ik leuk en waardevol vind, dat is veel belangrijker. Dit beschouw ik écht als een cadeau-tje voor mezelf. Ik ga wat mij betreft nog heel lang door met dit werk. Alleen in welke vorm… geen idee. Nog niet.


Klopt. Ik begon met Communicatiewetenschappen en ben toen de linguïstische kant opgegaan. De literatuur-wetenschap heeft me uiteindelijk het meeste gevormd. In 2010 werd ik door iemand gewezen op Dabrowski en zijn theorie van Positieve Desintegratie. Ik herkende mijzelf in die theorie. Net als de manier waarop ik naar anderen kijk. Het raakte me enorm.Ja. Ik kreeg een ontwikkelgericht perspectief op innerlij-ke en externe conflicten. Dit ben ik ook gaan delen. Als je het bewust voelt en er mee om leert gaan, dan kan het je eigen ontwikkeling enorm helpen. Ik herkende veel van mezelf in de theorie - soms met enige gêne - en was op een gegeven moment de verwarring voorbij. Een geweldig positief proces.


Nee, ik ben me gaan richten op persoonlijke ontwikke-ling. Begaafd-gevoeligheid werd gaandeweg een speci-alisatie. Het is dus niet vreemd dat ik veel begaafd-gevoelige mensen coach. Het belangrijkste is of het werkt. Een goede klik is heel waardevol. Dan ontstaat er een band en kunnen we samen werken aan iemands persoonlijke ontwikkeling.


Je deelt, je onderzoekt… soms is dat de sleutel tot een groter inzicht, ja. Ontdekkingen van mensen gaan voor-al over hoe begaafdheid en gevoeligheid samenhangen met conflicten. En met uitdagingen waar ze mee wor-stelen. We hanteren begaafdheidsperspectief om te onderzoeken hoe iemand betekenis geeft aan zijn of haar leven. Ik zie overeenkomsten, maar veel van de uitdagingen zijn voor ieder mens weer anders.


Hoogbegaafdheid is hoe we fenomenen van de natuur kunnen begrijpen. Ik zal iedereen aanmoedigen om het in de volle breedte en diepte te omarmen. Het is geen label om je achter te verschuilen, maar een kans om je verder te ontwikkelen. Ik wil daarom al mijn ervaringen en inzichten nog eens vervatten in een boek, zodat dit proces helder wordt.(denkt even diep na) Neem hem liefdevol in ontvangst.

interviewer Joost Jager