Benefietveiling algemene info


Een van de financiële bronnen van het Mensa Fonds is de jaarlijke benefietveiling. De eerste veiling werd in januari 2014 georganiseerd en de volgende staat zal waarschijnlijk in februari 2019 plaats vinden. Er is altijd een heel divers aanbod van kavels; workshops, kunstvoorwerpen, een privé-vliegtocht, persoonlijke coaching. Kijk maar eens bij de kavels die in 2018 en voorgaande jaren zijn aangeboden.

Er zijn twee FAQ's opgesteld, een over het aanbieden van een kavel en een over het aankopen van kavel. Je vind ze hier, FAQ aanbieden van kavels en FAQ kopen van kavels. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Indien je een kavel wilt aanbieden voor de 2019 veiling, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De aangeboden kavels voor 2018 vind je hier en het gehele programma voor die middag, inclusief museumbezoek en rondleiding vind je hier.

Boottocht TopmiddagBij de Mensa Fonds veiling van februari jl. haalde Noks Nauta de Amsterdamse boottocht van ‘schipper’ Mischa Rus binnen. In juni gingen ze het water op en ze hadden een topmiddag. ‘Varen op de Amstel is wel heel spectaculair’, vertelde Noks erover. De tocht ging ook langs haar oude buurt. ‘Amsterdam vanaf het water is echt heel anders’. Ook Mischa heeft genoten: ‘Heerlijke tocht, leuke mooie mensen. En ik kreeg nog lief presentje van hen ook’. Zeer geslaagd dus; en het Mensa Fonds bedankt jullie voor het meedoen aan de veiling!

Kavel: bezoek aan ambachtelijke boekbinderij


Op de benefietveiling van het Mensa Fonds heb ik een bijzonder kavel gekocht, een bezoek aan de ambachtelijke boekbinderij Seugling in hartje Amsterdam. Nadat een afspraak was gemaakt ben ik op een koude namiddag op de fiets gestapt om kennis te maken met het oude ambacht. Op het moment dat ik het in 1923 opgerichte bedrijf binnen stapte werd ik al verrast. Oude zware machines, heeeel veel papiersoorten en in alle kleuren, lithostenen, een letterzetmachine, present exemplaren van eigen boeken, een leerverdunner.

Na een kop thee en een uitleg over het ontstaan van het bedrijf en de bijzondere klantenkring volgde een uitleg van een aantal bijzondere en soms heel oude machines. Een uitleg over een machine die de gouden letters op de band van een boek kan zetten. Een machine die een boek kan innaaien met "verstevigingsstroken". Wil je een omslag van gemarmerd papier, leer of perkament? Ik kreeg uitleg bij een onder handen zijn restauratie van een kinderboek van het begin van de vorige eeuw. Een restauratie van een oud boek met lintensluiting. Ik dacht nog even; je koopt in de fourniturenwinkel een rol en dan knip je het benodigde af. Nee, het is speciaal materiaal waarvoor Mieke naar Parijs moet om het te kopen. Een stapel dissertaties van trotse geleerden, een beperkte oplage boeken op fraai wijze ingebonden. Een kleine oplage van iemand die zijn stamboom heeft laten drukken en dat wordt nu op zo een wijze gebonden dat het 100 jaar mee kan. Het inbinden van een jaargang tijdschriften in een boek met harde kaft. Iets uitgelegd gekregen over een "open boek". Sla een boek open en leg het op de band, wil je dan dat de bladen door de bolling terugslaan, of wil je dat het boek open blijft liggen en dat je het kunt lezen zonder je hoofd te moeten draaien over de bolling? Nooit bij stil gestaan maar het hoort bij het vak boekbinden.

Er is een wereld voor me open gegaan en ik heb een geweldige middag gehad. Hartelijk dank Mieke!

Willem Bouwens