Juryrapport Publieks Award 2022 Hoogbegaafd de Podcast

Kristel van Eijk, voor haar podcast www.hoogbegaafddepodcast.nl

Het komt niet vaak voor dat we als jury drie nominaties voor één persoon ontvangen, maar bij Kristel van Eijk werd ons al snel duidelijk waarom haar podcast over hoogbegaafdheid voor zoveel nominaties zorgde. Met haar podcast brengt ze hoogbegaafde kinderen en hun ouders zelf aan het woord. Nu eens niet de experts, coaches of onderwijzers, maar de mensen zelf die zoeken naar hoe ze omgaan met hun hoogbegaafdheid. Vele luisteraars  (inmiddels ruim 1000 per week) herkennen die verhalen. En herkenning werkt helend.

In de podcasts gaat Kristel met tieners, jongeren en hun ouders in gesprek. Tijdens de interviews zoekt ze naar ‘lessons learned’, zodat andere ouders en kinderen er ook van kunnen leren. Ze neemt de interviews zonder oordeel af, met een nieuwsgierige blik en oprecht geïnteresseerde houding.

 Bij iedere podcast deelt ze ook links naar relevante boeken of andere sites die in de podcast aan de orde komen. De verhalen laten zien dat iedere hoogbegaafde een individu is, met zijn eigen zoektocht. Maar dat een beetje hulp in dat zoeken, meer dan welkom is. Die hulp is ook te vinden in ervaringsverhalen van mensen die ook op zoek zijn, en die zijn op haar podcast te vinden.

Kristel maakt de serie zonder winstoogmerk, vanuit de overtuiging dat al deze verhalen waarde hebben. Ze is zelf hoogbegaafd en moeder van een hoogbegaafd kind en merkte dat het ontbrak aan een podcast op dit gebied. Dan maar zelf maken! Iedere aflevering wordt professioneel opgezet en uitgezonden. Met deze podcast voegt ze een belangrijke informatiekanaal toe aan de ‘body of work’ die er is op het gebied van hoogbegaafdheid. Het bundelen en delen van informatie, ervaring en emotie vervult duidelijk een behoefte. Uit de nominaties en de reacties op de podcast blijkt dat ze een grote impact heeft op haar luisteraars en hun omgeving.

De Mensafonds Jury is onder de indruk van haar toewijding en de respectvolle manier waarop ze een (soms beladen) thema weet te benaderen. Om die reden dragen we haar graag voor als genomineerde voor de publieksprijs van de Mensafonds Awards 2022.