Geven geeft geluk

Geven geeft geluk

Founding Friend: Adrienne van den Bos
Adrienne van den Bos, oprichter en eigenaar van Gifted People, is Founding Friend van de Mensa Fonds leerstoel Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact. We stelden haar enkele vragen om nader kennis te maken en meer over haar ideeën te vernemen.

Wie is Adrienne?
Ik ben iemand die veel plezier heeft in het leven en heel dankbaar is dat ik dit werk met Gifted People mag doen. Ik hou van bewegen, sporten, wandelen, creatief nadenken, creëren en boeken schrijven. Ook vind ik het heel mooi en bijzonder dat ik hoogbegaafde volwassenen mag ondersteunen in hun hb-ontdekkingsreis, zodat zij hun leven kunnen inrichten zoals dat bij hen past, zodat ze hun unieke gaven kunnen benutten en zodat ze er blij van worden.

Wat doe je voor werk met Gifted People?
Op de eerste plaats geef ik bekendheid aan hoogbegaafdheid. Toen ik zelf achter mijn eigen hoogbegaafdheid kwam vond ik het bizar dat er zo weinig over hoogbegaafdheid bekend was. Het voelde voor mij alsof ik er per ongeluk achter was gekomen. Ik voelde dat ik daar wat in te doen had.
In de afgelopen jaren hebben veel mensen via Gifted People ontdekt dat ze hoogbegaafd zijn via mijn gratis e-book en gratis masterclasses. Ik heb het bekend maken van hoogbegaafdheid ook expres groots aangepakt, met advertenties op social media, zodat ook mensen die niet op zoek waren in aanraking kwamen met hoogbegaafdheid en daardoor konden ontdekken dat ze mogelijk hoogbegaafd zijn.
Op de tweede plaats bied ik programma’s en boeken aan voor mensen die meer met hoogbegaafdheid willen. Ik heb online programma’s gericht op het beter begrijpen van jezelf en wat hoogbegaafdheid voor jou betekent, voor je leven, werk en relaties. De programma’s faciliteren zelfonderzoek dat je zelfstandig mag doorlopen, er is ondersteuning met Q&A sessies en vragen, en onderlinge ontmoeting met gelijkgestemden.

Wat is jouw eigen reis geweest voor hoogbegaafdheid?
Toen ik erachter kwam dat ik hoogbegaafd ben was mijn eerste gedachte: dat kan niet over mij gaan, zo slim ben ik niet en niet alles gaat nou zo heel goed in mijn leven. Maar hoe meer ik over hoogbegaafdheid ontdekte, des te meer ik wist en voelde: dit gaat wel over mij.
In 2014 schreef ik mij bij de KVK in omdat ik dacht dat ik fitnessinstructeur ging worden. Maar ik merkte al snel dat het dat niet helemaal was voor mij. In die periode had ik goed contact met iemand die een ontwikkelomgeving voor hoogbegaafde jongeren wilde opzetten en ik voelde dat ik daar iets in te doen had. Ik heb haar toen geholpen bij het opzetten van die ontwikkelomgeving. Een aantal jaar later besloot ik om echt voor mezelf te beginnen en me dan te richten op hoogbegaafde volwassenen. Intuïtief maakte ik destijds een e-book over hoogbegaafdheid dat nog steeds beschikbaar is en vele hoogbegaafde volwassenen heeft geholpen in hun eigen hb-ontdekking. Vanuit daar ben ik steeds gaan kijken wat er nodig is en dat gaan maken.

Wat motiveert jou om Founding Friend van de Mensa Fonds leerstoel te zijn?
Ik vind het belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt en natuurlijk gaat hoogbegaafdheid me erg aan het hart. De oproep Founding Friend te worden kwam op mijn pad en daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren. Mijn bedrijf loopt goed en ik vind het mooi om met de mogelijkheden die ik heb goede initiatieven te steunen.
Ik verwacht dat de leerstoel bijdraagt aan meer bekendheid en aan verdieping over hoogbegaafdheid door meer onderzoek. Hoe meer we weten over hoogbegaafdheid, des te gemakkelijker we met elkaar kunnen delen over wat hoogbegaafdheid precies is, wat het inhoudt en wat het meebrengt. Daardoor kunnen we ook beter begrip creëren. Dan is het niet van ‘oh, jij voelt je dus beter en je bent zeker de slimste van de klas’ maar ‘he, jij en ik zijn anders en als we elkaars handleiding kennen, hebben we betere communicatie en samenwerking’.

Wat brengt het jouzelf om Founding Friend te zijn?
Het brengt mij dankbaarheid dat ik in staat ben dit te doen. Dat ik de mogelijkheden en de ruimte heb om te doneren, dat dat gewoon kan. Geven geeft geluk in je leven.

Wat brengt het jouzelf om Founding Friend te zijn?

Het brengt mij dankbaarheid dat ik in staat ben dit te doen. Dat ik de mogelijkheden en de ruimte heb om te doneren, dat dat gewoon kan.

Geven geeft geluk in je leven.

Adrienne van den Bos