Gepubliceerde nieuwsberichten

Circa 9x per jaar wordt door het Mensa Fonds een nieuwsbericht, voorheen nieuwsbrief, verstuurd. Hierin brengen we donateurs, vrijwilligers en geïnteresseerden op de hoogte van de activiteiten van het Mensa Fonds.
Indien je deze (gratis) wilt ontvangen stuur dan een mailtje naar info@mensafonds.nl met je voor-en achternaam of gebruik het aanvraagformulier.

28-04-2023
Met hierin de oproep om voor te dragen voor de Mensa Fonds Awards, inmiddels alweer de 10e editie! De jury wordt hier voorgesteld en ons nieuwe jurylid Mohamed Baba. Driedubbel feest in augustus: 60 jaar Vereniging Mensa Nederland, 10 jaar Stichting Mensa Fonds en de EMAG. Er zijn drie fund-raising dinners ingepland en een omroep voor financiële steun van ons award programma. Nieuwsflits!

21-12-2022
Met hierin fundraising diner bij de voorzitter, afscheid van bestuurslid Corina de Boer, vooruitblik op de EMAG 2023 te Rotterdam. De EMAG staat voor European Mensas Annuals Gathering. Een Mensa event met vele lezingen, workshops en andere activiteiten voor Mensa-leden wereldwijd. Circa 800 leden verwacht waarvan circa 85% uit Europa. Verder de award-uitreiking, vacatures Mensa Fonds, terugblik 2022 in cijfers en aandacht voor het Congres Hoogbegaafdheid op 7 maart 2023 georganiseerd door uitgeverij Bontekoe. Het nieuwsbericht wordt zoals altijd afgesloten met een citaat, dit keer van onze ambassadeur John Basmaci. Lees het nieuwsbericht hier.

27-09-2022
Stilte na de crowdfunding…. of toch niet? Er worden weer fundraising dinners georganiseerd, een gezellige bedankborrel, een nieuw boek van Danae Bodewes, presentatie van MensaFonds op de EMAG. Nieuwsbericht

25-05-2022
Nog maar 12 dagen om de bijzondere leerstoel te steunen! 15 vragen en antwoorden over de bijzondere leerstoel Hoogebgaafdheid. Nieuwsbericht.

13 mei 2022
Steun het wetenschappelijk onderzoek, lees over de campagne, de citaten van de bekende Nederlanders die ons steunen en de vragen waarop we antwoord zoeken. Nieuwsbericht

7 mei 2022
Lees ons laatste nieuwsbericht met: Crowdfundingcampagne van start gegaan; doel van de hoogleraar, eerste van de serie citaten, en je kunt direct doneren ! Nieuwsbericht

12 april 2022
Met alles over de feestelijk award uitreiking van 10 april. Nieuwsbericht.

11 februari 2022
Bericht van het Mensa Fonds! Over voordragen, fundraising dinner mag weer, inspiratie video van Diederik Jekel, felicitaties Robbert Dijkgraaf. Uitreiking 10 april 15:00 uur bit.ly/3rTjWJj #HBPositief

6 februari 202
Nog 7 dagen om voor te dragen. Voorstellen van de jury, uitleg awards en vraag voor financiële ondersteuning. Nieuwsbericht.

6 oktober 2021
We zoeken nog Founding Friends voor de bijzondere leerstoel “Hoogbegaafdheid, Transities en Maatschappelijke Impact”. We stellen de nieuwe penningmeester Mark van Wijgerden aan je voor. Teven de aankondiging van drie nieuwe fund-raising dinners, en een Online panelgesprek op 26 oktober met drie prominente gasten; Gerrit Jan Hamers, Ferry Nagel en Moniek van Daal. Lees alles deze hoogbegaafdheid thematiek.

5 september 2021
De lat moet hoger! – Lezing Eleonoor van Gerven over haar recente promotie onderzoek. Onze zusterorganisatie de Amerikaanse Mensa Foundation eert Danielle Posthuma met de 2021 Mensa Foundation Prize. Analyse van de hoogbegaafdheidsketen, een opdracht van de gemeente Tilburg en Fontys wil hoogbegaafden laten floreren. Zie hier.

18 juni 2021
Extra infosessie over de beoogde leerstoel. Er zijn weer twee fundraising dinners ingepland. Zie hier.

mei 2021
Oproep financiering van leerstoel. Zie hier

13 april 2021
En de winnaars zijn…… Alles over de uitreiking van de Mensa Fonds Awards. Met een link naar vimeo om de volledige uitreiking terug te kunnen zien. Zie hier.

31 maart 2021
Lees hier alles over de Mensa Fonds Award uitreiking op 11 april. De uitreiking is dit jaar live via vimeo te volgen. We bereiken daarmee een veel breder en groter publiek dan bij onze traditionele face-2-face uitreiking.

10 maart 2021
De winnaar van de Impact Award is bekend: Diederik Jekel. En een interview met de juryvoorzitter Angela Riddering.
Lees alles hier. Dierdik zal tevens de keynote speech verzorgen tijdens de uitreiking.

5 maart 2021
Nu stemmen op Mensa Fonds Publieks Award. Hier worden de drie genomineerden voorgesteld en wordt je aangemoedigd te gaan stemmen. Ook dit jaar zijn er weer drie kanjers genomineerd. Dank aan iedereen die kandidaten heeft voorgedragen.
Lees alles hier.

11 november 2020
Boek nu!
Slim bewegen, Robbert Dijkgraaf doneert een aantal gesigneerde boeken, en nog enkele fraaie kunstvoorwerpen die ons zijn gedoneerd. De opbrengst komt voor de volle 100% ten goede van het Mensa Fonds, geen commissies of opslag percentage !
Lees alles hier.

27 september 2020
Het leven is anders geworden. Inventiviteit, creativiteit zijn de woorden die vorm geven aan de nieuwe samenleving. On-line sportlessen en zoom-meetings bestonden in het begin van het jaar nog niet. Het online shoppen heeft een grote vlucht genomen, als je ons goede werk wilt ondersteunen hebben wij enkele zeer fraaie stukken in de aanbieding. Robbert Dijkgraaf heeft enkele gesigneerde boeken beschikbaar gesteld. In verband met Covid-19 en onduidelijkheid over de regels in de jaarlijkse award-uitreiking verschoven naar 11 april 2021. Lees alles hier.

11 juli 2020
Vakantiegroeten van het Mensa Fonds
De wetenschappelijke kant van de voorbereiding van de vakantie; de dopamine die aangemaakt wordt door het geluksgevoel dat hoort bij ‘Yes, we gaan op vakantie’ werkt remmend op  ‘angstgebiedjes’ elders in de hersenen. Fundraising dinner met in acht name van de RIVM-richlijnen, op 19 september, en een vooraankondiging van de verkoop van 7 bijzondere kunstwerken die ons zijn geschonken. Het boek “Hoogbegaafdheid voor dummies” is uit, zie ook Lees alles hier.

2 juni 2020
Waren risico’s vroeger iets voor beleggers en carrièretijgers, nu zijn we er collectief mee bezig. Verder een verwijzing naar een leuk artikel over de communicatie van risico’s. De woorden om risico’s en waarschijnlijkheden te beschrijven worden zeer verschillend geïnterpreteerd. Gaan de hoogbegaafden anders om met onzekerheden? Het fund-rasing dinner op 20 juni gaat door, uiteraard met in acht neming van de corona-maatregelen. Nieuws over ons Grijs Goud speerpunt, we zijn lid van Het Pact voor de ouderenzorg en zoeken verbinding om de ouderenzorg een concrete stap verder te brengen. Meer informatie over de Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan en de interactieve colleges die zij organiseert. Het boek “Hoogbegaafdheid voor dummies” kun je nu al bestellen. Lees alles en veel meer in onze nieuwsflash hier.

20 april 2020
De slimste mensen uit de internationale onderzoekswereld buigen zich over de ontwikkeling van een vaccin dat ons in staat stelt onze familie en vrienden weer te bezoeken. Als ieder met zijn eigen kwaliteiten en talenten een bijdrage levert dan komen we er wel. Verder de meerwaarde van de Mensa Fonds Awards, en de uitspraak van Robbert Dijkgraaf “het niet in een systeem passen moet in het systeem gaan passen“. De publicatie van Jaarverslag 2019 met een verwijzing naar twee filmpjes, de publicatie van nieuw meerjarenbeleidsplan, vrienden in beeld.
En geheel passend in deze Corona-tijd: een kook-het-zelf fundraising dinner! Lees alles hier.

29 januari 2020
Tijdens de Award uitreiking zijn de genomineerden en de award-winnaars uitgebreid aan het woord gekomen. Er zijn twee filmpjes gemaakt over het inspirerende werk van deze mensen. Waardoor zijn zij gemotiveerd om zich zo in te spannen voor anderen? Zie hier hun persoonlijke verhalen (41 min.). Ook zijn er interviews met de winnaars voorafgegaan door een inleiding van de voorzitter. Zie hier de video (3 min. 37). En verder staan we stil bij de Zwitserse schrijver/filosoof/zakenman Rolf Dobelli, het vermijden van nieuws zou beter zijn voor je concentratie, je creativiteit en je vermogen om na te denken. En verder aandacht voor fundraising dinners bij de voorzien.
Lees alles hier.

18 december 2019
Met vuurwerk het jaar uit! Lees het inspirerende laatste nieuws. Sfeerbeelden award uitreiking, Grijs Goud in de media, verkoop amarylissen ten bate van Mensa Fonds, Thérésa sprak op 5 oktober op het  Symposium van de StichtingHoogbegaafd! Lees hier de nieuwsbrief

18 september 2019
Over prijzen en geprezen worden. Alles lees je hier.

4 september 2019
Nog maar 4 dagen om mensen voor te dragen voor een award. Alles lees je hier

8 augustus 2019
Saaaaaai. Zomereditie over verveling. Alles lees je hier.

15 juli 2019
aan de slag met Grijs Goud, voordragen voor de Mensa Fonds Awards, Grijs Goud in de praktijk, Fundraising dinners in trek. Het voordrachtenseizoen is aangebroken! Alles lees je hier.

17 juni 2019
Het laatste nieuws! Met vernieuwd Award-programma, je kunt nu voordragen voor een award, reflectie over Vaderdag, steun van het MensaFonds voor een videoproject, Fundraising dinners en de nieuwe website. Alles lees je hier.

14 mei 2019
Help mijn moeder is hoogbegaafd! Een referentie naar een artikel van Gilian Turner in The Lancet over intelligentie en het X-chromosoom, aankondiging van drie bijzonder smakelijke benefietdiners. Verder een artikel van Grijs Goudzoeker Thérésa Oost. Lees hier alles.

14 april 2019
Wat een geweldige veiling! En het is nog niet klaar…
De jaarlijkse veiling vond plaats in een zaal in I-Dock, onder het oog van miljoenen kostende jachten in de naastgelegen haven waarvan de bezitters helaas nog niet tot onze ambassadeurs behoren. Zo sympathiek dat I-Dock ons wilde sponseren. Daarvoor hartelijk dank het restaurantteam! Er zijn nog enkele kavels om op te bieden, inclusief een paar nieuwe. De opbrengst was € 1800 en nu de after sales is gestart hopen we we de € 2800 te halen. Lee alles hier – 60

2 april 2019
De laatste voorbereidingen voor de Mensa Fonds veiling zijn in volle gang. De kavellijst is aangevuld met een aantal spectaculaire items en de veilingmeester heeft er zin in. Lee alles hier – 60.

12 maart 2019
Een van de belangrijkste financiële bronnen van het Mensa Fonds is de jaarlijkse benefietveiling. ER zijn totaal verschillende kavels, aan het Mensa Fonds gedoneerd door mensen die het goede doel steunen: van boeken tot een heuse vliegtocht, van prachtige kunst tot een Koreaans diner. Lees alles hier – 59

14 februari 2019
Mensa Fonds ♥ –
Onze vrienden en donateurs hebben natuurlijk het hele jaar een bijzonder plekje in ons hart. Maar op deze Valentijnsdag willen we je graag extra bedanken. Want dankzij de warmhartige financiële, praktische en/of emotionele steun van mensen zoals jij krijgen we hoogbegaafden en hoogbegaafdheid steeds beter op de agenda. In het bedrijfsleven, de wetenschap, het onderwijs, de politiek, de hele samenleving. Lees hier – 58.

14 januari 2019
Samen maken we er een mooi jaar van! Vooruitblik van de voorzitter, interview met vrijwilliger en fotograaf Marc Bezembinder. Lees alles hier – 57.