FAQ kopen kavels

Informatie voor kopers van artikelen of diensten
Wat is de Mensa Fonds veiling?
De Mensa Fonds veiling is een jaarlijks platform waarin mensen die ons goede doel steunen, iets aanbieden om te verkopen (een zgn. kavel) en anderen – vaak, maar niet perse vanwege het goede doel – dit kopen. De kopers geven het geld niet aan de inbrenger van de kavel maar aan het Mensa Fonds. Dankzij de aanbieders en de kopers kan het Mensa Fonds zich inzetten om de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar te maken (hier vind je ons meerjaren beleidsplan). De veiling vindt plaats op een fysieke locatie omkleed met activiteiten; aanwezigen kunnen er een bod uitbrengen en ook telefonisch bieden is mogelijk. De veiling zelf duurt ongeveer 1,5 uur.

Kan ik de kavels vooraf zien?
Alle kavels staan vooraf met foto’s en beschrijvingen op de website van het Mensa Fonds. Op de dag van de veiling staan de te verkopen kavels uitgestald op de locatie. Je kunt ze dan in alle rust bekijken. Is dat om welke reden dan ook voor jou niet voldoende? Mail dan naar fondsenwerving@mensafonds.nl en we kijken samen wat je graag wilt en of we dat kunnen regelen.

Ik wil iets kopen: hoe kan ik dat doen?
De beste en leukste manier is om persoonlijk aanwezig te zijn bij de veiling. De datum en plaats staan ruim van tevoren op de website van het Mensa Fonds. Je kunt bieden door handopsteken als je erbij bent. Ben je verhinderd? Dan zijn er 3 manieren om te bieden. 1. Je vraagt een vriend of kennis om namens jou te gaan en te bieden. 2. Je vertelt ons vooraf waarop je wilt bieden en tot welk bedrag je daarvoor wil gaan. Wij zorgen dan dat er iemand is die namens jou kan bieden. 3. Je belt tijdens de veiling en doet mee via de persoon met wie jij belt. Zorg dat wij hiervan vooraf op de hoogte zijn. Deze werkwijze werkt iets vertragend voor de veiling – dat is geen probleem, maar onze veilingmeester moet hier uiteraard van op de hoogte zijn.

Moet ik Mensa lid zijn om mee te doen?
Nee, je hoeft geen Mensa lid te zijn en ook niet hoogbegaafd. Fijn als je meedoet!

Hoe werkt het bieden?
De veilingmeester leidt het bieden en vertelt wat de stappen zijn. Je zult merken dat dat veel duidelijkheid schept, ook als je nooit eerder op een veiling geweest bent.
Elke kavel heeft een minimum bod waarmee het bieden begint. Lager bieden dan het minimum bod kan nooit. Je biedt door je hand op te steken: meestal heeft de veilingmeester al gezegd welk bedrag het volgende bod moet zijn (‘wie biedt 25 euro?’), soms zegt iemand in de zaal zelf wat het nieuwe bod is. Degene met het hoogste bod wint de kavel. Dat kan de eerste bieder zijn, als er niemand anders biedt.

Moet ik perse een bod uitbrengen?
Nee dat hoeft niet. Er zijn genoeg mensen die onze veiling bezoeken omdat ze het gezellig vinden en er graag anderen ontmoeten, omdat ze het leuk vinden om te zien hoe een veiling en het bieden werkt en natuurlijk omdat ze graag het Mensa Fonds volgen bij al haar activiteiten. Dus voel je altijd welkom!

Ik heb een kavel gewonnen; hoe komt dat nu bij mij terecht?
Als het een artikel betreft, neem jij als koper dit zelf meteen na de veiling mee naar huis. Als het een dienst is, brengen wij je op de veiling in contact met de aanbieder (indien nodig). Ben je verhinderd, dan leggen wij dit contact meteen na de veiling via een mail naar aanbieder en koper samen. Daarna kunnen jullie het samen verder regelen. De betaling regel je ter plekke met de penningmeester van het Mensa Fonds. Ben je zelf niet aanwezig? Dan werkt het zo dat of: je vriend of kennis voor jou betaalt aan de penningmeester of: je gegevens bij ons bekend zijn waardoor we zeker weten dat je je bod met betaling na de veiling gestand kunt doen.

Mijn vraag staat hier niet bij – ik wil sowieso liever eerst samen brainstormen?
We hebben graag persoonlijk contact. Laat ons weten wat je vraag is of waarover je wilt brainstormen. Mail naar fondsenwerving@mensafonds.nl, desgewenst met je telefoonnummer. De Mensa Fonds veiling krijgt immers alleen in samenwerking goed vorm. Laat gerust van je horen!