Hans Haamke

Hans Haamke neemt deze maand afscheid als penningmeester van het Mensa Fonds. Een mooie gelegenheid om hem enkele vragen over zijn ervaringen te stellen!

Hans, hoe ben je bij het Mensa Fonds terecht gekomen?

Het was een jaar of vijf geleden. Ik ben gebeld door toenmalig voorzitter Angela Riddering of ik interesse had voor het bestuur. Een paar weken daarvoor had ik een cursus over besturen van Willem en Grethe gevolgd en zij hadden Angela erop geattendeerd dat ik wellicht interessant kon zijn als versterking van het Mensa Fonds bestuur. Ik wilde graag iets doen voor HB en de samenleving. Het liefst wilde ik penningmeester zijn omdat ik actuaris ben, en toenmalig penningmeester Rob Scipio wilde graag overdragen. Ik heb voor het Mensa Fonds een eigen administratie ingericht waarin alles automatisch wordt verwerkt, dat is een hobby voor me om dat vorm te geven.

In mijn eerste jaren waren de bestuursvergaderingen nog bij mij thuis omdat ik in het midden van het land woonde (nu woon ik alweer twee jaar in Frankrijk). Dat waren fijne vergaderingen. Juist die huiselijke sfeer van een vergadering was plezierig. Bovendien hoefde ik niet te reizen, dat was ook mooi meegenomen. Ik zorgde voor koffie, thee en een wijntje na afloop en daar was iedereen tevreden mee.

Het Mensa Fonds heeft zich sterk ontwikkeld. Door de jaren heen hoor je er meer over en krijgt het werk meer invulling en karakter, dat is leuk om mee te maken. We hebben bijvoorbeeld net weer een grootse uitreiking van de Mensa Fonds Awards gehad en de berichtgeving daarover vind je in allerlei nieuwskanalen terug.

Bovendien is er net weer een videoproject gereed gekomen dat het Mensa Fonds heeft ondersteund: https://www.steunpuntzorgenonderwijs.frl/Excelleren-onder-voorwaarde/. Wat ik hoop is dat mensen hiernaar kijken en kunnen zeggen: dank je wel, ik ben hierdoor verrijkt. Ik vind het een waardevolle film en mooi dat ons logo aan het eind lang in beeld blijft. Zo zijn ouders en andere  kijkers zich ervan bewust dat er een Mensa Fonds bestaat. Al met al is er zo wel een verzameling filmpjes en boeken waaraan het Mensa Fonds heeft kunnen bijdragen. Als penningmeester vindt ik het belangrijk dat we echt goede dingen doen met het geld dat ons is toevertrouwd.

Nu ik alweer 2,5 jaar in Frankrijk woon, vind ik de afstand tot het bestuur en de activiteiten te groot geworden. Ik blijf graag als vrijwilliger actief met de administratie of als sparring partner, maar de bestuurlijke besluitvorming en bijbehorende activiteiten laat ik graag aan een opvolger die meer persoonlijk aanwezig kan zijn.

Hans, dank voor al jouw inzichten en inzet! Het waren prachtige jaren samen. En fijn dat we niet helemaal afscheid van je hoeven te nemen omdat je als vrijwilliger actief blijft.

Hans wordt per 1 januari opgevolgd door Peter Kievit die zich in een volgende nieuwsbrief nader voor zal stellen.