Benefietveiling

Een van de financiële bronnen van het Mensa Fonds is de jaarlijkse benefietveiling. De eerste veiling werd in januari 2014 georganiseerd en de volgende vindt voorjaar 2020 plaats. Er is altijd een heel divers aanbod van kavels: workshops, kunstvoorwerpen, een privé-vliegtocht, persoonlijke coaching. Kijk maar eens bij de kavels die in 2019 en voorgaande jaren zijn aangeboden.
Er zijn twee FAQ’s opgesteld, een over het aanbieden van een kavel en een over het aankopen van kavel. Je vind ze hier, FAQ aanbieden van kavels en FAQ kopen van kavels. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mailje naar fondsenwerving@mensafonds.nl.
Indien je een kavel wilt aanbieden voor de 2020 veiling, stuur dan een mail naar fondsenwerving@mensafonds.nl.
Hieronder vind je de verslagen van mensen die een van de unieke kavels hebben gekocht.

Workshop Noks Nauta

Op zoek was ik naar een coach, iemand die met mij mee kon denken over de verdere ontwikkeling van mijn bedrijf, iemand die vrij en schep van geest is. Omdat ik het heerlijk vind om te puzzelen over mogelijkheden en te filosoferen en mijmeren over wat er gebeurt. Wat is er fijner om dit samen te doen en elkaar zo aan te scherpen, te verrassen en wakker te houden. In de tijd dat ik poogde zo een coach te vinden, ontdekte ik de veilig van het Mensa Fonds. Daarin dook een workshop op van Noks Nauta. Bingo! Cirkel er om heen en bieden maar. Het eerste HB-café in Groningen leidde zij (samen met Agnes Schilder) en daar had ik van gesmuld. Een workshop van haar, daar had ik best iets voor over. En tegelijk ook nog het Mensa Fonds steunen, helemaal mooi. Twee vliegen in één klap.

Bij het eerst contact liet Noks direct weten dat zij geen coach was en liet duidelijk weten dat zij zich ook niet in die positie liet manoeuvreren. Een workshop zou het worden of in ieder geval iets in die geest. Geweldig, een uitdaging. Ik mocht aan de slag om te ontdekken hoe ik de workshop, die ik inmiddels had binnengesleept, wilde vormgeven naar mijn wensen.
Eerlijk is eerlijk, daar ging best een tijdje overheen. Af en toe even sparren met Noks en anderen en zo ontstonden langzaam de contouren: een workshop voor werkende HBers die allemaal de behoefte hebben om af en toe verder te mijmeren en uit te wisselen over de dingen die zij in hun werk tegenkomen en waarover zij zich verwonderen en vragen hebben die ze graag willen delen. Met als doel elkaar inspireren, wakker en scherp houden door het delen van kennis, andere zichtpunten en humor.

Afgelopen vrijdag was het zo ver. Daar zaten we met een groepje van 9 mensen bij mij thuis rond de keukentafel met Noks aan het hoofdeinde. Een mooie diversiteit aan mensen, deel in loondienst, deels in een eigen bedrijf, soms een combinatie van die twee. Nog voor Noks van start ging, begon het vragen en uitwisselen al en dat ging zo door. Noks zorgde voor inhoud, de vorm en hield de richting in de gaten. Wij voegden daar onze bijdragen aan toe en zo ontstond een inspirerend geheel. Het was een mooie inhoudelijke kennismaking met elkaar en gaf inzicht in welke rol ons HB zijn speelt op ons werk, welke uitdagingen er liggen, waar vragen en hoe een ieder daar weer op een eigen manier mee om gaat. Daarin hebben we elkaar gevoed en inzicht gegeven. Het was een mooie start.  Het idee is om hier een vervolg aan te geven en één keer in de 3 maanden bij elkaar te komen om dit verder uit te werken en nog meer de diepte in te gaan.

Kortom, super blij dat ik geboden heb op die veiling van het Mensa Fonds.
Dank jullie beiden, zowel Noks als het Mensa Fonds, voor de geboden mogelijkheid.
Tip: scan er ook eens doorheen en laat je verrassen. Het viel mij echt op hoeveel leuke en interessante dingen er werden aangeboden.

Nienke Dijkstra – Doe eens Wad


Kavel: Bezoek aan ambachtelijke boekbinderij

Op de benefietveiling van het Mensa Fonds heb ik een bijzonder kavel gekocht, een bezoek aan de ambachtelijke boekbinderij Seugling in hartje Amsterdam. Nadat een afspraak was gemaakt ben ik op een koude namiddag op de fiets gestapt om kennis te maken met het oude ambacht. Op het moment dat ik het in 1923 opgerichte bedrijf binnen stapte werd ik al verrast. Oude zware machines, heeeel veel papiersoorten en in alle kleuren, lithostenen, een letterzetmachine, present exemplaren van eigen boeken, een leerverdunner.

Na een kop thee en een uitleg over het ontstaan van het bedrijf en de bijzondere klantenkring volgde een uitleg van een aantal bijzondere en soms heel oude machines. Een uitleg over een machine die de gouden letters op de band van een boek kan zetten. Een machine die een boek kan innaaien met “verstevigingsstroken”. Wil je een omslag van gemarmerd papier, leer of perkament? Ik kreeg uitleg bij een onder handen zijn restauratie van een kinderboek van het begin van de vorige eeuw. Een restauratie van een oud boek met lintensluiting. Ik dacht nog even; je koopt in de fourniturenwinkel een rol en dan knip je het benodigde af. Nee, het is speciaal materiaal waarvoor Mieke naar Parijs moet om het te kopen. Een stapel dissertaties van trotse geleerden, een beperkte oplage boeken op fraai wijze ingebonden. Een kleine oplage van iemand die zijn stamboom heeft laten drukken en dat wordt nu op zo een wijze gebonden dat het 100 jaar mee kan. Het inbinden van een jaargang tijdschriften in een boek met harde kaft. Iets uitgelegd gekregen over een “open boek”. Sla een boek open en leg het op de band, wil je dan dat de bladen door de bolling terugslaan, of wil je dat het boek open blijft liggen en dat je het kunt lezen zonder je hoofd te moeten draaien over de bolling? Nooit bij stil gestaan maar het hoort bij het vak boekbinden.


Boottocht Topmiddag

Bij de Mensa Fonds veiling van februari jl. haalde Noks Nauta de Amsterdamse boottocht van ‘schipper’ Mischa Rus binnen. In juni gingen ze het water op en ze hadden een topmiddag. ‘Varen op de Amstel is wel heel spectaculair’, vertelde Noks erover. De tocht ging ook langs haar oude buurt. ‘Amsterdam vanaf het water is echt heel anders’. Ook Mischa heeft genoten: ‘Heerlijke tocht, leuke mooie mensen. En ik kreeg nog lief presentje van hen ook’. Zeer geslaagd dus; en het Mensa Fonds bedankt jullie voor het meedoen aan de veiling!