Mensa Fonds Awards 2024
Eind november worden voor de elfde keer de Mensa Fonds Awards uitgereikt. Dit jaar staan de Awards in het teken van de praktische kant van hoogbegaafdheid.Want hoogbegaafd of hoog-intelligent zijn betekent niet automatisch dat je moet of wilt studeren. En ook niet dat je geen praktisch beroep zou mogen of kunnen uitoefenen. Daarom zijn nominaties en Awards toegekend aan personen of organisaties die vakmanschap waarderen en/of verder kijken dan schoolprestaties. Of mensen die actief de vooroordelen rondom hoogbegaafde boekenwurmen ontkrachten.
Impact Award: Gunter Helms (LiS)
Gunter Helms, projectleider en docent aan de Leidse instrumentmakers School (LiS) en tevens onderwijsfunctionaris voor het Quantum Delta Nederland Talent & Learning Center Delft/Leiden, is zich terdege bewust van de innovatieve kracht die quantumtechnologie vormt. Waar veel wetenschappelijke onderzoeken en opleidingen zich richten op hoger en wetenschappelijk opgeleiden, ziet Gunter de noodzaak om ook praktische talenten hierbij te betrekken. Dit blijft niet ongezien en daarmee is hij ook een ambassadeur voor vakmanschap geworden. Hij is voor zijn bijdrage aan dit ecosysteem van quantumtechnologie al onderscheiden met de Quantum Delta NL Award. Gunter Helms geeft op de LiS nog altijd les in elektrotechniek, inclusief de natuurkundige kant ervan, programmeren en automatisering.
“Gunter weet theoretisch onderzoek en praktisch onderwijs met elkaar te verbinden. Twee werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen, maar toch afhankelijk zijn van elkaar.” – Angela Riddering, juryvoorzitter
De Leidse Instrumentmakers School (LiS), een innovatieve en specialistische mbo-instelling, is in 1901 opgericht door hoogleraar en Nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes. De LiS biedt anno 2024 specialisaties aan op de terreinen metaal, glas, ruimtevaart (waarvoor ze recentelijk de Nederlandse onderwijspremie hebben gekregen), drones en optiek en zet hiervoor nog altijd specialisten uit het werkveld in. De mbo-instelling noemt zich de opleiding voor ‘uitvinders, makers en denkers’, een opleiding dus die bij uitstek tegemoetkomt aan de wensen en eigenschappen van hoogbegaafden. www.lis.nl
Publieks Award
Winnaar: Alice Burridge
en Stichting Hoogbegaafd!
Stichting Hoogbegaafd! verbindt en informeert sinds 2012 (ouders en begeleiders van) hoogbegaafden via een fijnmazig netwerk. De stichting organiseert een jaarlijks symposium en biedt hoogbegaafden de kans zich te presenteren aan beleidsmakers en om invloed uit te oefenen op (toekomstig) beleid. De betrokkenheid van zowel vrijwilligers als de leden onderstreept voor de jury van de Mensa Fonds Awards de meerwaarde van het initiatief. Daarom, en vanwege de manier waarop geprobeerd wordt verschil te maken in beleidskeuzes rond hoogbegaafdheid, nomineert de jury Stichting Hoogbegaafd! voor de Publieks Award.
Stichting Landelijk Netwerk Hoogbegaafd in het Hoger Onderwijs
HB-HO is in 2019 opgericht om hoogbegaafde studenten in het hoger onderwijs en in het mbo op maat te laten studeren en begeleiding te bieden. De leden organiseren binnen en buiten hun eigen onderwijsinstelling individuele begeleiding, activiteiten en netwerkbijeenkomsten voor studenten en voor collega’s uit het hele land. Kennis over hoogbegaafdheid en hoe je daarmee omgaat komt op die manier bij een grote doelgroep terecht. Stichting HB-HO heeft al veel goeds gedaan bij hogescholen en universiteiten en gaat ook aan de slag in het mbo. Om dat voornemen kracht bij te zetten, nomineert de jury Stichting HB-HO voor de Mensa Fonds Publieks Award
Uitblinker Award
Voor de Uitblinker Award konden kandidaten worden voorgedragen door het publiek, de jury kiest de winnaar. De genomineerden zijn Bram van der Have (Onderwijsgroep EduMare VPR) en Alice Lagerwerf (ROC Nijmegen).
Bram van der Have
Bram van der Have, ook wel bekend als Meester Bram, zet zich al 25 jaar met hart en ziel in voor het onderwijs. Na jaren als meester van groep 8, is hij nu Hoogbegaafdheidsspecialist binnen Onderwijsgroep EduMare VPR. Hij werkt met plusklassen en Vooruitwerklabs en helpt meer- en hoogbegaafde kinderen om te groeien. Leren draait voor hem niet alleen om kennis, maar om het ontsteken van een vuur. Zijn ‘fans’ roemen verder zijn betrokkenheid, enorme energie en originaliteit. De jury van het Mensa Fonds ziet in Meester Bram iemand die zelfs op een basisschool verder weet te kijken dan schoolprestaties en kiest voor andere leermethoden dan boeken alleen. Daarom nomineert de jury hem voor de Mensa Fonds Uitblinker Award 2024.
Winnaar: Alice Lagerwerf
Alice Lagerwerf werkt al 24 jaar in het MBO. Bij het ROC Nijmegen helpt zij studenten die hun talenten nog niet hebben ontdekt bij het ontdekken van hun potentieel. Alice belichaamt het thema van de Awards. Haar betrokkenheid en inzet bij dit onderwerp is overduidelijk en vol overtuiging. Het is haar gelukt om in korte tijd hoogbegaafdheid te agenderen op directie en bestuursniveau van het ROC Nijmegen. Daarnaast heeft zij draagvlak gecreëerd en zijn er mooie stappen gezet om hoogbegaafdheid een plek te geven binnen het ROC Nijmegen en een ambitie om dit breder binnen het MBO voor elkaar te krijgen. Daarom acht de jury van de Mensa Fonds Awards haar een waardig kandidaat voor de Mensa Fonds Uitblinker Award 2024.
Uitreiking: zaterdag 23 november, Summa Eindhoven
Op zaterdag 23 november van 14:00 – 16:00 vond de uitreiking van de Mensa Fonds Awards plaats, uiteraard met een borrel na afloop. Deze ceremonie was dit jaar te gast bij Summa in Eindhoven. Deze editie van de Mensa Fonds Awards stond namelijk in het teken van de praktische kant van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafd of hoog-intelligent zijn betekent immers niet dat je geen doener kunt zijn. In tegendeel: talent komt in vele vormen, en ook op het mbo liggen er uitdagingen voor hoogbegaafde leerlingen.
Summa
Bij Summa kan iedereen vinden wat bij hem of haar past. Studenten kunnen er hun eigen leerroute bepalen, met passende begeleiding en een duidelijke focus op hun behoeften. Via gepersonaliseerd en flexibel onderwijs worden studenten niet alleen voorbereid op de huidige arbeidsmarkt, maar krijgen ook handvatten om goed mee te doen in de maatschappij. Deze werkwijze sluit nauw aan bij de uitdagingen op de regionale arbeidsmarkt, met name in de Brainport-regio, waar Summa een belangrijke partner is. Renate Reijmers weet vanuit haar onderwijsachtergrond én haar privékring hoe belangrijk die ruimte om te groeien is. Als lid van het College van Bestuur van Summa werkt zij elke dag aan goed onderwijs en een toekomst vol mogelijkheden. Een missie en visie die naadloos aansluiten bij het thema van de Mensa Fonds Awards van dit jaar.
Jury
De Mensa Fonds Awards worden uitgereikt door een zeer betrokken, diverse en objectieve jury. De winnaar van de Mensa Fonds Impact Award wordt geselecteerd door de jury, voor de Uitblinker Award kan iedereen kandidaten voordragen, de jury nomineert drie inzendingen en kiest de winnaar. De winnaar van de Publieks Award wordt gekozen door het publiek, uit de drie nominaties die de jury selecteert uit de voordrachten. Lees meer over jury.
Presentatie
De Mensa Fonds Awards 2024 worden gepresenteerd door Arjan Walinga, Beleidsadviseur ketensamenwerking bij Bouwend Nederland.
Arjan organiseerde en presenteerde onder andere Future Builders Day. Hij staat regelmatig voor de klas op middelbare scholen en beroepsopleidingen om jongeren enthousiast te maken voor de bouwindustrie. “Ik ga ervoor om aan jongeren bekend te maken dat de je in de bouw al je talenten kwijt kan! Hoe? Door ze te laten zien dat opkomende technieken zoals BIM, Artificial Intelligence, sensors etc, de bouw de meest uitdagende sector is om in te werken. Jongeren die hiermee werken en opgroeien tijdens hun school- en studietijd brengen die techniek in de wereld van onze leden als ze daar aan de slag gaan.”