Genomineerden in 2019

Impact Award voor Robbert Dijkgraaf

Op zondag 24 november 2019 werden voor de zevende keer de prestigieuze Mensa Fonds Awards uitgereikt in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.
Eerder maakte het Mensa Fonds de genomineerden bekend. Voor de Uitblinkers Award zijn dat Anouke Bakx, Ton Mooij en Kathleen Venderickx.
Voor de Publieks Awards kon vanaf 10 oktober gestemd worden op HiQ Mensa Magazine, Chloé Rutzerveld en Tech Playgrounds.
De Impact Award gaat naar universiteitshoogleraar aan de UvA, wetenschapscolumnist, DWDD University docent en proefjes.nl-oprichter Robbert Dijkgraaf.
Tijdens de uitreiking zijn alle genomineerden aan het woord gekomen. Zij hebben allen hun motivatie om iets te doen voor anderen onder woorden gebracht. Zie hier de inspirerende video (41 min.) van deze persoonlijke motivatie, allen kanjers!

Genomineerd voor de Mensa Fonds Uitblinker Award: Anouke Bakx

“Dat hoogbegaafden zichzelf wel redden, is een denkfout.”

Prof. dr. A.W.E.A. (Anouke) Bakx is bijzonder hoogleraar Begaafdheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en lector Leren & Innoveren bij Fontys. Met en in scholen doet ze onderzoek naar (hoog)begaafdheid in het basisonderwijs. De jury waardeert onder andere haar stellingname in de media en de brug die ze slaat tussen wetenschap en praktijk door het inrichten van onderwijsonderzoekswerkplaatsen.
https://www.ru.nl/personen/bakx-a

Genomineerd voor de Mensa Fonds Uitblinker Award: Ton Mooij

“Leerlingen niet indelen op leeftijd, maar werken en spelen op niveau.”

Em. prof. dr. Ton Mooij was bijzonder hoogleraar Onderwijstechnologie aan de Open Universiteit Nederland. Ook was hij manager en onderwijsonderzoeker in het Instituut voor Toegepaste Sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Al jarenlang pleit hij voor het afschaffen van leeftijd als indelingscriterium voor het onderwijs, iets waar veel hoogbegaafde kinderen last van hebben. De jury prijst zijn onvermoeibare zoektocht naar en pleiten voor beter onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen en de praktische vertaling daarvan in Optimaliserend Onderwijs.
https://www/linkedin.com/in/ton-mooij-878862b

Genomineerd voor de Mensa Fonds Uitblinker Award: Kathleen Venderickx

“Onze maatschappij laat heel veel potentieel liggen door geen gebruik te maken van het aanwezige intellect.”

Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx is professor hoogbegaafdheid aan de Universiteit Hasselt, bestuurder van Exentra Expertisecentrum rondom Hoogbegaafheid, vzw, zaakvoerder van het Centrum Begaafdheidsonderzoek (CBO) Antwerpen. De jury is onder de indruk van haar brede ervaring en energie, die ze onder andere steekt in het delen van kennis over over hoogbegaafdheid en werk via een kennisplatform en een boek over het onderwerp.
https://www.linkedin.com/in/kathleen-venderickx-671816a2/

Genomineerd voor de Mensa Fonds Publieks Award: HiQ Mensa Magazine o.l.v. Karina Meerman en Robert Nijboer

“Hoogbegaafden zijn niet saai. HiQ Mensa Magazine viert hun kracht en originaliteit.”

HiQ Mensa Magazine is een publicatie van Vereniging Mensa Nederland en verschijnt twee keer per jaar. De glossy bevat artikelen van, voor en over hoogbegaafde volwassenen. Hoofdredacteur Karina Meerman is schrijver, redacteur en ict-journalist bij Slim Ding. Art director en vormgever Robert Nijboer is eigenaar van Oburon Design en ontwerpt al 21 jaar huisstijlen, websites en meer voor grote en kleine klanten. De jury waardeert de liefde die de twee in het blad steken, maar ook de professionele aanpak en dito website. HiQ is een prachtig visitekaartje voor de Vereniging Mensa.
www.hiqmagazine.nl

Genomineerd voor de Mensa Fonds Publieks Award: Chloé Rutzerveld

”Ruimte voor out-of-the-box denken en het betreden van ongebaande paden.”

Chloé Rutzerveld is voedselontwerper en ‘food futurist’. Na haar Cum Laude afstuderen aan de TU Eindhoven, met het project Edible Growth bij TNO, begon ze haar food design studio. Daar bedenkt ze nieuwe manieren om voedsel efficiënter, gezond en duurzaam te maken. Chloé denkt niet in hokjes maar in verbindingen. Deze manier van denken is voor hoogbegaafden zeer herkenbaar en Chloé laat zien hoe ver je ermee kan komen als je het volhoudt.
www.cloerutzerveld.com

Genomineerd voor de Mensa Fonds Publieks Award: Tech Playgrounds

“We benutten al het talent, ook als dat niet meteen zichtbaar is op school.”

Tech Playgrounds organiseert ‘trapveldjes’ voor techneuten van 7-27 jaar. In 11 werkplaatsen in en om Eindhoven krijgt technisch talent uitdagingen én kansen. Techniek wordt onderdeel van de sociale basis stad of dorp, door talentvolle jongeren op te leiden tot non formeel techniekdocent en andere jeugdwerkorganisaties op weg te helpen. Bijzonder is ook de samenwerking met bedrijfsleven, waardoor bedrijven gaan zien dat diploma’s niet altijd iets zeggen over talent.
www.techplaygrounds.nl

Mensa Fonds Impact Award voor Robbert Dijkgraaf

“Leergierigheid en verbeelding, zeker van toekomstige generaties, zijn meer dan ooit nodig om een betere wereld te maken voor iedereen.”

Professor Robbert Dijkgraaf werkt op het snijvlak van wiskunde en deeltjesfysica. Hij is sinds 1 juli 2012 directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton. Daarnaast is hij (o.a.) universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, intiator van proefjes.nl en columnist. Tot juni 2012 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Dijkgraaf gaf bovendien TV-colleges voor DWDD University. Hiermee bereikte hij meer dan een miljoen geïnteresseerden per aflevering.

De jury van het Mensa Fonds prijst en bewondert zijn inzet om wetenschap begrijpelijk en interessant te maken voor jong en oud. Mede door zijn inspanningen is het ‘cool’ geworden om heel slim en nieuwsgierig te zijn. Hij is een lichtend voorbeeld voor het maken van impact in relatie tot hoogbegaafdheid. Daarom wint hij dit jaar de allereerste Mensa Fonds Impact Award.

Voor een uitgebreide beschrijving van alle genomineerden zie het juryrapport alhier.