Mensa Fonds Awards 2023

Impact Award: Prof. dr. ir. David Lentink

De Mensa Fonds Impact Award 2023 gaat naar biomechanisch ingenieur en ‘vliegexpert’ prof. dr. ir. David Lentink. Een creatieve denker die het verband legt tussen luchtvaarttechnologie, zoölogie en robotica. Lentink laat zien dat wetenschap niet alleen fascinerend is, maar ook toegankelijk voor iedereen, ongeacht hun achtergrond. Vanwege zijn unieke groei, zijn focus op praktische toepasbaarheid, zijn passie voor onderwijs en talentontwikkeling en de manier waarop hij zijn talent inzet voor de maatschappij en ons anders laat kijken naar de natuur wint David Lentink de Mensa Fonds Impact Award 2023.

School leek David Lentink als kind weinig te interesseren. Hij was des te meer gefascineerd door de kunst van vliegen. Hoe doen vogels dat? En interesse brengt je ver, zo blijkt: het lbo, de mavo, de havo en een propedeuse HTS Vliegtuigbouw leidden uiteindelijk tot een bachelor en master Aerospace Engineering aan TU Delft plus een promotie in Wageningen in de Experimentele Zoölogie. 

David heeft als bio-mechanisch ingenieur de link gelegd tussen het vliegen van vogels en robotica. Hij had zijn eigen lab aan Stanford University, waar hij onderzocht hoe kolibries en muspapegaaien vliegen om luchtwaardiger robots te kunnen bouwen. Tegenwoordig is Lentink universitair hoofddocent aan de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, met als expertise ‘Biomimetics and bio-inspired design, Animal flight, Comparative biomechanics, Biofluid dynamics, Aerial robotics – Everything that flies’. 

In 2010 heeft hij met zijn project Vliegkunstenaars de academische jaarprijs gewonnen. Zijn unieke en innovatieve onderzoek heeft op de covers van de wetenschapstijdschriften Science en Nature gestaan.

Wat David uit eigen ervaring weet is hoe meanderend de weg van een hoogbegaafde door het onderwijssysteem kan zijn. Hoe we óók op het LBO, in het MBO en op de MAVO hoogbegaafden tegenkomen die onderweg zijn. En hoeveel doorzettingsvermogen er van deze reizigers wordt gevraagd. Hij kan een rolmodel zijn voor velen. De jury van het Mensa Fonds waardeert zijn rol en kent hem met plezier de Impact Award 2023 toe.” – citaat juryrapport

Profiel David Lentink
Juryrapport NL | Juryrapport EN

Publieks Award 2023: ukIQ

Bij de Publieks Award ligt de beslissing bij het publiek: er kon tot 7 juli worden gestemd op ukIQ en Peter Honcoop en Marc Jespers. De Award ging naar ukIQ. 

ukIQ (Lilian van der Poel en Claudia Benmesahel-Kruidbos)

ukIQ, opgericht door Lilian van der Poel en Claudia Benmesahel-Kruidbos, richt zich op baby’s, peuters en kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Het bijzondere initiatief heeft dankzij opleidingstrajecten voor professionals in het hele land geleid tot de vorming van groepen voor deze jonge kinderen. ukIQ biedt begeleiding aan zowel kinderen als ouders en professionals, bevordert de vorming van vriendschappen tussen ontwikkelingsgelijken en voorkomt leer- en gedragsproblemen. 

Bekijk juryrapport

PCPO Midden Brabant, cluster de Parel (Peter Honcoop en Marc Jespers)

Het voorkomen van schooluitval van hoogbegaafde kinderen is een actueel en urgent thema. Peter Honcoop en Marc Jespers laten zien hoe je daar invulling aan kunt geven – ook en juist vanuit het management in het onderwijs. Zij leiden als (cluster) directeur bij PCPO Midden Brabant cluster ‘De Parel’ met drie reguliere basisscholen; De Schoof, De Wegwijzer en Menorah. Mede dankzij hun lef en doorzettingsvermogen zijn er inmiddels op drie locaties groepen gerealiseerd met Explora onderwijs.

 Bekijk juryrapport

Mensa Fonds Uitblinker Award 2023: Stichting Wezenlijk

Voor de Uitblinker Award moest de jury kiezen uit drie sterke kandidaten. Op zaterdag 5 augustus 2023 werd de winnaar van deze spannende strijd bekend: Stichting Wezelijk!

Stichting Wezenlijk

Stichting Wezenlijk is opgericht om het creatief vermogen van met name bi-culturele hoogbegaafden te vergroten. Zij draagt bij aan het zichtbaar maken van deze verborgen groep hoogbegaafden, jong en oud, en de problemen waarmee zij mogelijk kampen. In de praktijk blijkt dat deze groep enorm worstelt om zichzelf te bewijzen of staande te houden als (potentiële) hoogbegaafde en met de dubbele onzichtbaarheid onstaan uit onzekerheid, moedertaal en/of (sociaal) culturele achtergrond. Bi-culturele hoogbegaafden kennen bovendien weinig rolmodellen op hoge posities in de Nederlandse samenleving. Voor hun pionierswerk en het zichtbaar maken van dit belangrijke thema wonnen zij de Mensa Fonds Uitblinker Award 2023.

Emmi Visser

Uitermate divers, zo mag je Emmi Visser met recht noemen. Als Beleidsregisseur Onderwijs bij de gemeente Meppel houdt zij van de uitdagingen die haar werk haar biedt, zoals het analyseren van complexe problemen en het oplossen hiervan. Maar daarnaast komt haar creativiteit tot uiting in onder meer het schrijven van verrijkingsmateriaal en het maken van documentaires voor en over hoogbegaafde kinderen en jongeren. 

Gezien haar enorme inzet en drive om de situatie van hoogbegaafden te verbeteren en de creatieve en veelzijdige manier waarop zij haar talenten hiervoor inzet, nomineerde de jury haar voor de Mensa Fonds Uitblinker Award 2023.

 

Femke Hovinga

Femke Hovinga zet zich vanuit verschillende rollen in voor het oplossen van de problemen waar hoogbegaafden tegen aanlopen. Daarbij schuwt ze uitdagingen niet en pakt ze thema’s op die doorgaans minder aandacht krijgen, zoals mensen met een 145+ IQ en een betere match tussen bedrijfsleven en hoogbegaafden. Met Talentissimo helpt Hovinga kinderen en volwassenen, onder de vlag van SCALIQ ontwikkelde ze een aanvullende, specifieke IQ-test voor kinderen. Vanwege deze inzet voor een bijzondere doelgroep en haar rol als ambassadeur voor hoogbegaafdheid in de media en het bedrijfsleven nomineerde de jury haar voor de Mensa Fonds Uitblinker Award 2023.

 

Uitreiking: zaterdag 5 augustus, EMAG Rotterdam

Dit jaar werden de Awards voor de 10de keer uitgereikt. Een fantastisch jubileum met een internationaal tintje! De tiende Mensa Fonds Awards werden uitgereikt op zaterdag 5 augustus, op de jaarlijkse European Mensas Annual Gathering (EMAGin Rotterdam. Bekijk de foto’s in onze galerij en de video’s op YouTube. 

Jury

De Mensa Fonds Awards worden uitgereikt door een zeer betrokken, diverse en objectieve jury. De winnaar van de Mensa Fonds Impact Award wordt geselecteerd door de jury, voor de Uitblinker Award kan iedereen kandidaten voordragen, de jury nomineert drie inzendingen en kiest de winnaar. De winnaar van de Publieks Award wordt gekozen door het publiek, uit de drie nominaties die de jury selecteert uit de voordrachten. Lees meer over jury. 

Presentatie

De Mensa Fonds Awards 2023 worden gepresenteerd door Dr. Esmeralda Kleinreesink van De Pitchcoach. 

Zij is dé expert op het gebied van pitchen in Nederland. Ze geeft topprofessionals praktische en op wetenschap gebaseerde handvatten om hun boodschap gepassioneerd over de bühne te brengen. Als pitchcoach moet ze natuurlijk zelf ook regelmatig op het podium staan. Dat doet ze tegenwoordig als dagvoorzitter en spreker en in het verleden als stand-up comedian. 

Zoals het een hoogbegaafde betaamt heeft ze een heel diverse achtergrond. De voormalig beroepsmilitair is daarnaast auteur, TEDxspreker, blogger (voor Frankwatching) en prijswinnend wetenschapper op het gebied van storytelling. Als beëdigd tolk Engels is Esmeralda tweetalig en werkt ze net zo makkelijk in het Engels als in het Nederlands. Esmeralda is lid van Mensa sinds 1996. De Pitchcoach

Meer informatie, interviewverzoeken of andere vragen? Neem contact met ons op.